De Duitse Negatieven
Het einde van de Eerste Wereldoorlog honderd jaar geleden betekende het begin van de wederopstanding van de zwaar getroffen stad en haar bevolking.
Tot aan de Wapenstilstand van november 1918, worden door de Duitse bezetter om redenen van propaganda meer dan tienduizend opnames gemaakt van het Belgisch artistieke erfgoed, waarvan een vierhonderdtal in Leuven. Aan het einde van de oorlog worden alle originele negatieven uitgevoerd op glasplaten en naar Duitsland gebracht.
Enkele jaren later koopt de Belgische Staat de volledige collectie aan. Ze wordt toevertrouwd aan de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en sinds 1948 beheerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) in Brussel. In het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog werd de volledige collectie gedigitaliseerd.
Aan Leuvense fotoclubs en fotografen werd gevraagd om de plaatsen die op de foto’s van de Duitse negatieven worden geportretteerd opnieuw te fotograferen met een hedendaagse insteek.
De stad Leuven kreeg 44 inzendingen binnen en deze werden door een strenge jury beoordeeld.
Er werden 13 inzendingen geselecteerd. Daarvan zijn er 5 weerhouden van onze club.
Deze foto’s worden tentoongesteld, in groot formaat, in de trappenhal van het stadhuis aan de Grote markt te Leuven.
Zij zijn te bezichtigen in de hal van het stadhuis aan de Grote Markt , iedere laatste zaterdag van de maand van 16 tot 18uur en dit tot eind 2019.
In de fotopresentatie hieronder onze bijdrage: